Dr. Jekyll and Mr. Hyde

1

January 25, 2011 by Sander

Soms heb je van die momenten dat, na het lezen van een nieuwsartikel, je spreekwoordelijke Oudhollandse klomp breekt. Vanmorgen had ik zo’n moment. De bron: nu.nl. [1] De schuldige: Kees Verhoeven van D66.

Dhr. Verhoeven wil namelijk ‘prijstransparantie’ van de benzinepompen langs de snelwegen. Daarom moeten de benzineprijspalen (mooie kandidaat voor ‘woord van het jaar 2011’) de prijzen tonen van de vier volgende benzinestations. Want, zo stelt dhr. Verhoeven, ‘concurrentie leidt alleen tot een betere prijs/kwaliteit-verhouding als de klant kan kiezen’. En: ‘benzine is benzine dus moet hij de goedkoopste liter kunnen vinden.’

De goedkoopste liter. Ik zou eerder zeggen: de minst dure liter. Want laten we eerlijk zijn: het leeuwendeel van de literprijs van benzine bestaat uit accijnzen en BTW (waarbij de BTW ook over de accijnzen wordt geheven, voor wie het nog niet wist). De prijsconcurrentie moet zich dus afspelen in een relatief (!) bijzonder smalle marge. Ik zeg hier met opzet relatief en ik zet daar met opzet een uitroepteken achter, aangezien de oliemaatschappijen over het algemeen nog voldoende winst behalen. Die discussie wil ik hier echter niet voeren.

Denkt dhr. Verhoeven nu werkelijk dat automobilisten, wanneer het tijd is om te tanken, al die borden langs de snelweg gaat lezen om te bepalen waar hij de goedkoopste liter kan tanken, nog even afgezien van het feit dat het niet verstandig is je ogen van de weg te laten afdwalen? Laat ik hem uit de droom helpen: NEE! Iedereen wéét namelijk al dat tanken langs de snelweg duur is. Dat het 8 kilometer verderop één cent goedkoper is zal echt ons tankgedrag niet beïnvloeden. Als je tankt langs de snelweg dan doe je dat omdat je benzine nodig hebt. Omdat het handig is dat je niet om hoeft te rijden, dat scheelt namelijk weer tijd. Omdat je daar wél Freebees of Airmiles krijgt. Of omdat je een lease-auto hebt en de benzineprijs je eerlijk gezegd een rotzorg zal zijn.

Dhr. Verhoeven vindt dat de oliemaatschappijen prijstransparantie actief tegenwerken. En hij denkt dat mensen daardoor volledig in het donker tasten over de prijs van hun kostbare brandstof (kostbaar, als in duur, maar ook kostbaar, als in vrijheid: vrijheid om te gaan waar en wanneer je wilt). Het is gewoon nonsens. Er zijn voldoende initiatieven voor particulieren om te bepalen waar je goedkoop kunt tanken. Ik denk hierbij aan UnitedConsumers. [2] Of de ANWB. [3] Mensen die aan de  de grens wonen weten toch ook dat ze niet in Nederland moeten tanken om goedkoper uit te zijn? We zitten echt niet te wachten op nog meer (hoogstwaarschijnlijk slecht leesbare) borden langs te snelweg die aangeven welke van de vier volgende tankstations de goedkoopste is. Palen die betaald moeten worden door de pomphouders (dat vindt mw. Van Gent van GroenLinks) en die de kosten van de palen gewoon doorberekenen in de benzineprijs.

Nee, dit is een typisch voorbeeld van de bemoeizucht van de politiek met zaken die niks te maken hebben met visie of beleid. Het is ordinair micromanagement. De PvdA steunt het voorstel. Sharon Dijksma van de PvdA wil zelfs een website met de actuele benzineprijzen. Hoe wereldvreemd kun je zijn? Die sites zijn er namelijk al lang. [4]

Het zijn deze twee gezichten van de politiek die me tegenstaan. Dr. Jekyll and Mr. Hyde. Aan de ene kant net doen of je de burgers helpt door, op een bijzonder onhandige, nee, ronduit naïeve manier, prijstransparantie te eisen. Aan de andere kant je mond houden over het feit dat je grof verdient aan de verkoop van brandstof [5] (en het veilen van de tankstations langs de snelweg).

Laat me niet lachen.


De links:

[1] ‘Overzicht benzineprijzen langs snelweg’

[2] UnitedConsumers

[3] ANWB

[4] GoedkoopTanken.nu

[5] Altijd lachen die benzineprijzen


1 comment »

  1. Walter says:

    Als Duitsland-kenner moet ik toch even opmerken dat de diesel in Duitsland duurder is dan hier. Ik tank met mijn dieseltje altijd thuis, tenzij ik meer dan 1200km moet rijden, dan zal ik toch een keertje “nog duurder” moeten tanken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.