Een pleidooi voor zonnepanelen

0

August 21, 2012 by Sander

De zon is hot. Letterlijk. Dat hebben we halverwege augustus nog even mogen ervaren met het weekend waarin tropische temperaturen werden behaald, maar het record van 1944 net niet werd verbroken. Het was ondanks dat een bijzonder heet weekend.

De zon is ook om andere redenen hot. Al sinds de jaren zeventig horen we over het opraken van fossiele brandstoffen. Op de een of andere manier wordt er steeds weer een nieuwe voorraad gevonden, echter de prijs blijft stijgen. Er zit nog veel olie in de grond, het wordt alleen steeds moeilijker, lees: duurder, om het eruit te krijgen. Die prijsstijging zal dus doorzetten, waardoor autorijden en je huis verwarmen duurder en duurder worden. Het alternatief: zonnepanelen.

Nu hebben zonnepanelen ook de nodige nadelen. Je moet een aardig oppervlak neerleggen wil je een beetje opbrengst halen. Je moet ze enigszins op de zon richten, het liefst op het zuiden en onder een hoek van vijfendertig graden. Daarnaast zijn, ondanks sterk dalende prijzen, de aanschafkosten nog steeds vrij hoog, waardoor de terugverdientijd lang is. Denk acht tot tien jaar. Zonnepanelen werken het beste bij onbewolkte luchten. Nu levert een zonnepaneel ook stroom als het bewolkt is, maar wel een stuk minder goed. Helaas hebben we in Nederland vaker bewolkte luchten dan onbewolkte.

Ondanks deze nadelen wil ik toch een pleidooi houden voor zonnepanelen. Ik denk dat iedereen, voor wie het ook maar enigszins haalbaar is, zijn dak moet voorzien van zonnepanelen. Zoveel mogelijk als past. Bepaal zelf, of laat iemand bepalen, hoeveel panelen er op je dak passen. Zelfs mensen die onvoldoende geld hebben om zonnepanelen te betalen, moeten hun dak vol zetten. Sluit er desnoods een lening voor af en los deze mede af met de opbrengsten van de panelen. Tot de laatste aflossing blijft de energierekening hoger, maar dat is een te overzien probleem. De looptijd voor zo’n lening zal wel iets langer zijn dan de terugverdientijd van de panelen als gevolg van te betalen rente. Snel aflossen verdient dus de voorkeur. (Voor de volledigheid: ik heb het niet doorgerekend.)

Natuurlijk heb ik redenen om, vooral in dit economische klimaat, een lening aan te bevelen. Eigenlijk heb ik er slechts één, maar dat is wel een hele goede. Wanneer u namelijk geen zonnepanelen heeft om (deels) in uw energiebehoefte te voorzien, zal uw energierekening binnen afzienbare tijd onbetaalbaar worden. Want zoals ik aan het begin van mijn betoog al aangaf: de olie is nog niet op, maar wordt wel steeds duurder. De rekening wordt betaald door de mensen die volledig afhankelijk zijn van deze fossiele brandstof, want huishoudens met zonnepanelen worden minder hard geconfronteerd met de prijsstijging van olie. Het loont dus om u zo snel mogelijk onafhankelijk te maken van deze zwarte strop. (Vroeger werd het nog ‘het zwarte goud’ genoemd. Nog steeds wordt er veel geld mee verdiend, maar wel ten koste van uw portemonnee.) Zorg ervoor dat u niet het kind van de (energie)rekening wordt.

Wist u trouwens dat u subsidie kunt krijgen voor zonnepanelen? Nu is dat beperkt, 15% van de aanschafkosten met een maximum van 650 euro, maar het is substantieel. De enige voorwaarde is dat u minimaal 601 Watt-piek kunt opwekken met uw installatie. De meeste aanbieders van zonnesets houden daar al rekening mee. 


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.