Keuzestress

0

February 10, 2014 by Sander

Veel mensen kennen het, veel minder hérkennen het. Keuzestress. Het is die vervelende spanning die je voelt wanneer je te veel opties hebt. Neem alleen al de supermarkt. Er zijn misschien wel vier of vijf verschillende soorten pindakaas. Je hebt het A-merk, het B-merk en het huismerk. Je hebt pindakaas met en zonder nootjes, met een gele en een bruine deksel. Voor andere producten is het niet anders.

Wanneer je veel te kiezen hebt, neemt de angst toe dat je wellicht niet voor de beste optie gaat. Het is de reden dat veel mensen eerst álle kledingwinkels in de stad aandoen voordat ze overgaan tot aanschaf van een kledingstuk. Want stel je voor dat in dat andere winkeltje een jurkje hangt dat nét even leuker is. Ze vergeten dat ze niet van het andere jurkje hadden geweten als ze niet naar die andere winkel waren gegaan. Dus waarom niet gewoon kiezen voor het leuke jurkje en stoppen met het zoeken?

Als zelfstandige heb ik ook vaak te maken met keuzestress. Er zijn veel zaken die ik moet doen. Acquisitie, netwerken, administratie, boekhouding, werk… Gelukkig staat daar tegenover dat ik veel dingen kan en mág doen. Een boek lezen, een verhaal schrijven of een column, werk… Er zijn van die dagen dat ik de hele dag de tijd heb en dus lekker veel kan doen. Helaas verzandt zo’n dag vaak in gepeins, want door het grote aantal keuzes verlies ik het overzicht. Het werkt verlammend. Kiezen voor het één betekent automatisch dat de andere opties vervallen. En dat terwijl niet alles even leuk is. Het versturen van facturen is altijd leuker dan achter onbetaalde facturen aan moeten. Toch valt de beslissing, zo die al valt, mij zwaar.

Gelukkig werd ik laatst door een goede vriendin gewezen op de oplossing: laat het lot beslissen wat je gaat doen. Als je er zo lang over moet nadenken, dan maakt het niet uit waar je mee begint. Dus nummer je opties en werp een dobbelsteen. Of maak briefjes waarop je al je werkzaamheden schrijft, gooi ze in een hoed en pak er eentje uit. En dát ga je doen. Niet langer over nadenken, niet langer over peinzen, maar gewoon beginnen.

Vanmorgen heb ik haar raad opgevolgd. Ik heb alles wat ik vandaag zou kunnen doen opgeschreven en genummerd en daarna een dobbelsteen gegooid.

Hij viel op zes: column schrijven.


Deze column is verschenen als lezerscolumn op Metro Nieuws:
http://lezerscolumns.metronieuws.nl/view/d4rs.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.