Wit is de nieuwe poolkap

0

February 8, 2011 by Sander

De poolkappen smelten.

De leefomgeving van ijsberen en pinguïns wordt steeds kleiner.

De zeespiegel stijgt.

Dat zijn de onheilstijdingen die ons vrijwel dagelijks via de media bereiken. Door Global Warming, dat wordt toegeschreven aan de activiteiten van ons mensen en dan vooral die activiteiten waarbij grote hoeveelheden CO2 worden uitgestoten, smelten de poolkappen. Omdat de poolkappen smelten is er minder reflectief oppervlak om al die straling van de zon te weerkaatsen, terug naar de bron, of in ieder geval weg van de aarde. Zoals u weet: wit reflecteert straling en zwart absorbeert straling. Het smelten van de poolkappen betekent dus minder reflectief oppervlak en dus meer absorberend oppervlak. Dit op zichzelf draagt dan weer bij aan Global Warming en we hebben een vicieuze cirkel.

Die vicieuze cirkel moeten we doorbreken. Maar omdat het niet gemakkelijk is om er maar even wat ijs bij te “bouwen”, moeten we de oplossing elders zoeken.

Natuurlijk is één oplossing om met z’n allen minder CO2 uit te stoten. Daar wordt dan ook hard voor gelobbyd. Minder belasting op ‘zuinige’ auto’s (niet bepaald de mooiste auto’s, moet ik zeggen, met als enige uitzondering de Tesla Roadster, maar die kost dan ook zo’n €84.000 excl. BTW), subsidie op zonnepanelen,  verhandeling van CO2-emissierechten, noem maar op.

De vraag is of het voldoende is en tijdig. Of is het too little, too late? Misschien moeten we onze kansen spreiden en de oplossing ook elders zoeken. Mijn voorstel: het veel en vaak toepassingen van witte materialen. Zo wit als sneeuw en dus zo wit als de poolkappen. Auto’s, huizen, car ports, kantoorpanden, kleding, lantaarnpalen, telefooncellen, álles wit! Zoveel mogelijk. Kinderwagens, paraplu’s, zonneschermen en zuidwesters, die we vanaf nu zullen aanduiden als poolkappen. Wit!

En het kán! Ja, ik zeg het u, het kán! Als ik vanuit mijn kantoor (in Rotterdam Alexanderpolder) om me heen kijk, zie ik kantoorpanden (toegegeven: niet het beste uitzicht dat je kunt hebben) in de kleuren wit, gebroken wit, lichtgrijs (wat ik dan weer een gemiste kans vind); zelfs het pand dat naast het onze wordt gebouwd zal, wanneer het af is, wit zijn. Het dak van de bouwkeet is wit. Er staan witte auto’s, de bouwhelmen van sommige van de bouwvakkers zijn wit. En u kunt ook bijdragen. Door uw volgende auto in de kleur wit te kiezen. (Ik ben benieuwd welke autofabrikant als eerste met de kleur Polar White op de markt komt. De Tesla Roadster is trouwens te verkrijgen in Arctic White. Zij hebben het begrepen!) Maar ook door uw tanden te laten bleken en heel veel te lachen (in de Verenigde Staten zijn ze daar overigens al heel ver mee)!

IJsbeer (klik voor link naar National Geographic)

Door vanaf nu alles wit te maken, vergroten we het reflectieve oppervlak van de aarde. Daarmee gaan we de opwarming van de aarde tegen en kunnen we wellicht zelfs het compleet verdwijnen van de poolkappen voor zijn, zodat in de toekomst de kinderen van uw kinderen ook nog kunnen genieten van de prachtige beelden van een ijsbeer in zijn natuurlijke habitat.

De poolkappen smelten. Lange leve wit!


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.